ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ В МЕЖАХ ENTSO-E - Олексій Зробок (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу особливостей формування міжнародної конкурентоспроможності підприємств електроенергетики України в межах ENTSO-E. Надано характеристику учасникам ENTSO-E від України, проаналізовано правові засади їх зовнішньоекономічної діяльності. Визначено сутність, структуру та функції оптового ринку електроенергії. Описано механізм організації біржового аукціону розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів між Україною та сусідніми країнами: одностороннього добового та спільного добового. Проаналізовано приклади спільних добових аукціонів на електронних платформах НЕК «Укренерго», Joint Allocation Office (JAO), Української енергетичної біржі (УАБ). Встановлено, що остання є майданчиком для організації експорту «зеленої» електроенергії ДП «Гарантований покупець».