Hemşirelik Mesleğinin Kuşaklararası Değişimi ve Kuşakların Yönetimi - Aysun Yerköy Ateş; Berra Yılmaz Kuşaklı; Gülbahar Çetin (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Hemşirelik mesleği sağlığı geliştirmede ve sağlık hizmetlerinindeğişiminde, tarihi boyunca gündengüne önemini arttırmıştır. Gelişenbilim ve teknolojinin birçok mesleğin doğasını değiştirmesinerağmen,hemşireliğin varlık nedeni olan “bakım” ihtiyacı tüm dünyada artmaktadır.Bunedenle hemşirelik mesleğine olan ihtiyaç sürekli ve evrenseldir.Hemşireler, ağırlıklı olarak hastaneler, uzun süreli bakım merkezleri,ayaktan tedavi merkezleri,evde bakım merkezleri gibi alanlarda çalışarakbireylere, ailelere ve topluma bakım hizmeti sağlarlar.Bunlara ek olarakgünümüzde gittikçe artan bir şekilde araştırma ve geliştirmemerkezlerinde,sağlık eğitimi ve danışmanlık birimlerinde bilgi üretme vebilgiyi yayma hizmetlerini de yürütürler.Kritik hizmetleri yenilikçiyaklaşımlarla, etkili ve güvenli bir şekilde sunabilen hemşireler farklıkuşaklardahemşireleri kendi içlerinde barındırmaktadır. Farklı kuşaklarıniş yaşamına, teknolojiye vehatta hayata uyum sağlamaları değişiklikgöstermektedir. Bu kapsamda yönetici hemşirelerdençalışma hayatındafarklı kuşaklarda yer alan hemşirelerin kuşak özelliklerini bilmesi, bufarklılıklarınbilincinde olarak ve dikkate alarak çalıştıkları kurumunortak amaçları doğrultusunda ekipüyelerini yönlendirmeleribeklenmektedir. Bu derleme ile yönetici hemşirelerin farklı kuşaklardayeralan hemşirelerin farklı özelliklerinin bilincinde olarak meslekte yaşanandeğişimleri ve kuşaklararasıdeğişimleri tanımlayabilmeleri amaçlanmıştır.Hemşirelikte kuşakların yönetimi konususon yıllarda üzerinde önemledurulan konular arasında yer alması nedeniyle bu derlemenin, hemşirelikte kuşaklara ilişkin literatür bilgisi sunarak yönetici hemşirelere katkısağlayacağı düşünülmektedir.