ارزیابی کارایی مهمترین روش‌های حذف مواد رنگزا - اسماعیل سهولی; فائزه شه‌دوست فرد; فریده نظریان (مطالعات در دنیای رنگ)
با توجه به افزایش نیاز آبی و کمبود منابع آن، استفاده مجدد از پساب به عنوان گزینه‌ای مفید در مدیریت منابع آب مطرح می‌باشد. صنایع رنگرزی از جمله صنایع پرمصرف آب به شمار می‌‌رود و مشکل عمده فاضلاب تولیدی آن‌ها، وجود مواد رنگزا فراوان و غیرقابل تجزیه بودن آن‌ها است. از بین روش های متنوعی که برای حذف مواد رنگزا استفاده می شود، می‌توان به روش‌های فیزیکی، شیمیایی و زیستی در طی سه دهه گذشته اشاره نمود. بااین‌حال، تعداد کمی از این روش‌‌ها مورد استقبال صنایع کاغذ و صنایع نساجی قرارگرفته است. در میان روش‌های متعدد حذف مواد رنگزا، روش جذب فرآیندی موثر و کار آمد است و بهترین نتایج را برای حذف انواع مختلف مواد رنگزا ارائه می‌‌دهد. اگر حذفمواد رنگزا به درستی انجام گیرد، فاضلاب با کیفیت خیلی خوب تصفیه می‌گردد. در حال حاضر اکثر مراکز تجاری از کربن فعال به دلیل توانایی جذب عالی آن به عنوان جاذب برای حذف مواد رنگزا در فاضلاب استفاده می‌‌کنند. آژانس حفاظت از محیط‌زیست ایالات‌متحده استفاده از روش جذب کربن فعال را به عنوان یکی از بهترین فناوری‌‌های حذف مواد آلی معرفی کرده است.