KKTC’de Yaşanan Kadın Cinayetlerinin Basındaki Yansımaları: Ana Akım ve Alternatif Gazete Karşılaştırması - Barış Ceylanlı; İzlem Kanlı (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşanan kadın cinayetlerinin ana akım ve alternatif basında yansımalarının analiz edilmesidir. Kuzey Kıbrıs, nüfus bakımından küçük bir coğrafya olup, yazılı basının halka etki oranı göreceli olarak daha fazladır. Bu açıdan değerlendirildiğinde gazetelerin kadın cinayetleri eksenindeki tutumunu incelemek önem taşır. 2014 ile 2018 yılları arasında Kuzey Kıbrıs basın organları arasından seçilmiş ana akım ve alternatif akım örneği olarak Kıbrıs ve Afrika gazeteleri araştırma kapsamında analiz edilmiştir. Kadın cinayetlerinin ana akım ve alternatif basın üzerinden aktarım farklılıklarının, değişken temsiller bakımından incelenmesi esas amaç olup bu temsiller içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan bulgular, cinayetlerin aktarımında kullanılan temsillerin toplumsal cinsiyet temsilleri bağlamında eşit ve adil bir çerçeveden verilmediğini; kadına yönelik uygulanan şiddet olaylarının kullanılan dil ve temsillerle birlikte dolaylı olarak da olsa meşrulaştırılmaya çalışıldığını, bu bağlamda basının şiddet olayları ve çalışma kapsamında kadın cinayetlerine yönelik kitleye haber aktarımındaki tutumunun olumsuz olduğunu göstermektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde her iki gazetenin kadın cinayeti haberlerine manşette ve içerikte yer veriyor olmaları kadın cinayetleri bağlamda farkındalık yaratan bir husus olarak nitelendirilebilecekken, haberlerin gerek veriliş şekli, gerekse içerikleri değerlendirildiğinde bu haberlerin daha çok sansasyon yaratmaya; kadın cinayetine dair haberleri şiddet dolu ifade ve fotoğraflarla lanse ederek ise şiddeti normalleştirip meşrulaştırmaya yaradığı gözlenir.