Batı Anadolu Beyliklerinin Menşei Meselesi - Vedat Turgut (Skad)
Batı Anadolu beyliklerinin menşei üzerinde bugüne kadar yapılan tetkiklerdenfarklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlardan biri onların Moğolİstilasıyla inkıraza uğrayan Harzemşahların bakıyeleri olduğu yönündedir.Evkaf tahrir defterlerinde ve kitâbelerde tesbit edilen bazı kayıtlar, bu görüşüdiğerlerinin önüne taşımaktadır. Muasır kaynaklardan Pachymeres, İbnBibi ve Yazıcızâde’nin eserleri de tesbit edilen kayıtları desteklemektedir.Elinizdeki çalışma, arşiv vesikaları, muasır ve kitâbelere dayalı telif edileneserler üzerinden “Beylikler Dünyası” ve “Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu”ile ilgili yeni kuramsal yaklaşımların başlangıcını teşkil etmektedir.