Правовий механізм профілактики девіантної поведінки неповнолітніх - T. Z. Harasymiw (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті схарактеризовано правовий механізм профілактики девіантної поведінки неповнолітніх, зокрема проаналізовано зв’язок соціальної депривації та девіантної поведінки у неповнолітніх, розкрито зміст, форми і методи правової роботи із соціально депривованими неповнолітніми особами. Виокремлено два види девіантної поведінки: зовнішню та внутрішню, що відрізняються своїми цілями. Зовнішня девіантна поведінка неповнолітнього спрямована на порушення правових норм і суспільних засад, що є небезпечною не лише для нього, але й соціуму. Внутрішня девіантна поведінка неповнолітнього спрямована на дезінтеграцію та саморуйнування своєї особистості, такі дії створюють лише тимчасове, короткочасне задоволення, і зазвичай перешкоджають його майбутньому благополучному розвитку.