mEvlana’nin Mesnevi’si vE mantiK - İbrahim Çapak (İslami İlimler Dergisi)
Mevlana’nın Mesnevi’si uluslararası boyut kazanmış, birçok dile çevrilmiş insanların zihin dünyalarını aydınlatan çok önemli bir eserdir. Mesnevi incelendiğinde içinde değişik alanlarla ilgili insanlara yol gösterici ve etkileyici öyküler barındırdığı görülür. Biz bu çalışmamızda Mevlana’nın Mesnevi’sinden hareketle mantıkla ilgili bazı konuları incelemeye çalışacağız. Bilindiği gibi mantık genellikle çok zor olduğu düşünülen ve kendisinden uzak durulan bir bilim dalı olarak bilinmektedir. Ancak Mesnevi’deki öykülerden hareketle mantık konularını anlamak ve anlatmak daha kolay ve anlaşır olmaktadır. Bu nedenle Mesnevi’den hareketle kavram, görelilik, cevher, araz, tanım gibi konuları öyküler ışığında inceleme konusu yapmaya çalışacağız.