Usporedba proračuna protoka metodom koeficijenta opterećenja stanovništvom te raspodjele stanovništva po pojedinim dionicama vodoopskrbne mreže - Mauro Košuta; Goran Volf (Zbornik Radova)
U radu će se prikazati usporedba i analiza proračuna protoka upotrebom koeficijenta opterećenja stanovništvom K te raspodjele stanovništva po pojedinim dionicama granaste vodoopskrbne mreže. Proračun će se izraditi na položenoj vodoopskrbnoj mreži naselja Ližnjan u Istri. Metodom opterećenja koeficijenta stanovništvom K definirat će se karakteristična dionica vodoopskrbne mreže te će se zatim koeficijent opterećenja stanovništvom definirati za preostale dionice mreže. Nakon toga izračunat će se virtualne dužine te specifični protok za dionice vodoopskrbnog mreže u l/s/m na temelju kojeg će se izračunati vlastiti protoci za pojedine dionice vodoopskrbne mreže. Drugom metodom definirat će se broj stanovnika na pojedinim dionicama vodoopskrbne mreže na temelju čega će se definirati specifični protok za dionice vodoopskrbne mreže u l/s/stan. Nakon toga izračunat će se vlastiti protoci po pojedinim dionicama vodoopskrbne mreže. Na temelju izračunatih protoka obuhvaćenih metodama izradit će se hidraulički proračuni te će se usporediti i analizirati dobiveni protoci, profili cijevi, brzine te tlakovi na pojedinim dionicama i čvorovima vodoopskrbne mreže. Provedenim usporedbama hidrauličkih proračuna nisu ustanovljene značajne razlike u protocima, a samim time ni u promjerima i brzinama na pojedinim dionicama sustava te tlakovima izračunatim u računskim čvorovima vodoopskrbne mreže. Ako se pravilno koriste, obje metode daju pouzdane rezultate.