Odkrywanie kolorów, czyli o filmach Zhanga Yimou - Ewelina Nurczyńska-Fidelska (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Alicji Helman Odcienie czerwieni (2010) poświęconej twórczości jednego z najwybitniejszych reżyserów chińskich (i azjatyckich w ogóle) – Zhanga Yimou. Helman, koncentrując się na analizach i interpretacjach dzieł reżysera, kreśli również niezwykle istotne dla ich zrozumienia tło: wiele miejsca poświęca bowiem na opisanie przemian historycznych, kulturowych, społecznych i gospodarczych, jakie miały miejsce w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w Chinach. Helman osadza twórczość Zhanga Yimou w szerszym kontekście historii kina chińskiego i sztuki tego kraju, nie tracąc jednak z pola widzenia zadania najważniejszego – skrupulatnej analizy estetyki decydującej o statusie chińskiego reżysera jako autora