Yaşlı bireylerde salgın hastalık korkusu ve aile desteği ilişkisinde psikolojik sağlamlığın rolü - Sevda Köse; Semra Köse (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Amaç: Yaşlılıkla birlikte bireylerde sosyal ve ekonomik statünün düşmesi beraberinde psikolojik sorunlarda getirebilmektedir. Bununla birlikte bedensel işlevler ve kronik hastalıklara yatkınlık bireylerin hastalıklara özellikle kronik hastalıklara karşı korku düzeyini yükselmesine neden olmaktadır. Bu kapsamda çalışma yaşlı bireylerin salgın hastalık korkusuyla aile desteği ilişkisindepsikolojik sağlamlığın rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma tasarımı nedensel olarak yapılandırılmış ve uygulamalı bir araştırma olarak düzenlenmiştir. Bu çalışma kapsamında yapısal eşitlik modelinden faydalanılmıştır. Ulaşılan 295 yaşlı bireye yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Aynı zamanda yaşlı bireylere demografik sorular da yöneltilmiştir. Bulgular: Demografik değişkenlerle ilgili sonuca ulaşabilmek için frekans analizi yapılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliğini ölçmek için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeklerin doğrulayıcı faktör analizi sonucuna göre iyi uyum iyilik değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Daha sonrasında aracılık etkisini belirlemeye yönelik olarak yapısal eşitlik modeli yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçları, salgın hastalık korkusu ve aile desteği ilişkisinde psikolojik sağlamlığın aracı etkisinin varlığı ortaya konulmuştur.Sonuç: Salgın hastalık, doğal afetler ve benzeri travmatik ve olumsuz durumlarda bireylerin psikolojik durumlarını koruması ya da bu psikolojilerinin olumsuz duruma uyum sağlayabilmesi önemlidir. Bireyin psikolojik sağlamlığının gücü olumsuz durumlarla baş edebilmesinde etkili bir faktör olacaktır. Bu çalışma bağlamında kırılgan bir nitelikte olan yaşlıların salgın hastalık korkuları, kaygıları ile aile desteği ilişkisinde psikolojik sağlamlığın rolü olduğu görülmektedir. Aile desteği ile salgın hastalık korkusu arasındaki negatif ilişki görülmektedir. Aile desteğinin aynı zamanda psikolojik sağlamlığı da güçlendirdiği ifade edilebilir. Çalışmanın sonuçları alan yazına paralel bir şekilde çıkmıştır.