Ispitivanje održivosti različitih struktura kategorije kupac-proizvođač - Darko Šošić; Goran Dobrić; Mileta Žarković (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U ovom istraživanju će se detaljno analizirati implementacija koncepta kupca-proizvođača u distributivni sistem električne energije, s posebnim naglaskom na finansijsku isplativost i održivost modela. Glavni fokus će biti na formiranju mesečnog računa za električnu energiju, što zahteva temeljnu evaluaciju potrošnje i proizvodnje na mesečnom nivou, uzimajući u obzir tarife i operativne faktore. Analiziraće se finansijski, operativni i društveni aspekti ovog modela kako bi se procenila dugoročna isplativost i održivost. Posebna pažnja će biti posvećena promenljivoj prirodi proizvodnje iz obnovljivih izvora, poput PV sistema, i ispitaće se isplativost uvođenja skladišta električne energije kao dodatne komponente u ovom modelu. Takođe će se analizirati operativni aspekti uvođenja ovog modela u distributivni sistem, kao i mogući problemi koji mogu nastati u slučaju nepravilne primene. Ključno je izvršiti sveobuhvatnu analizu održivosti i isplativosti ovog modela na dugoročnom nivou, uzimajući u obzir širok spektar faktora koji mogu uticati na uspeh i prihvaćenost ovog koncepta u elektroenergetskom sektoru.