“Şebekeleşmiş Otoriteryanizm” ya da Otoriter Rejimlerin Siber Alanla İlişkisi: Rusya ve Çin Üzerine Bir Literatür İncelemesi - Mustafa Cem Oğuz (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bilişim teknolojilerinin ve özellikle internetin yaygınlaşması ile otoriter rejimlerin demokratikleşeceği ve şeffaflık kazanacağı 1990’larda güçlü bir beklentiydi. Buna göre internet bir Truva atı gibi kapalı rejimlerin içine girecek ve burada toplumsal muhalefetin sesi olarak rejimlerin dönüşümünü sağlayacaktı. Ancak 2000’li yılların ortalarından itibaren otoriter rejimlerin bilişim teknolojileri karşısında zayıflamadığı ve hatta dünya ölçeğinde yaygınlık kazandığı gözlemlendi. Bu başarının ardında otoriter rejimlerin internetle girdikleri yeni ilişki formu vardı. “Şebekeleşmiş Otoriteryanizm” (Networked Authoritarianism) olarak adlandırılan bu olguda rejimler, interneti yasaklamamakta ve fakat ona uyum sağlamaktadırlar. İnternet üzerinde örgütlenen demokratik muhalefete karşı aynı platformdan karşıt söylem oluşturup, onunla rekabet etmektedirler. Otoriter rejim yine internet üzerinden kontrollü bir kamusallık yaratarak, toplumun rejimle iletişime girmesine imkan vermekte ve böylece muhalefetin genişlemesini engellemektedir. Neticede internet, otoriter rejimleri içeriden yıkan bir silah değil, onu pekiştiren ve istikrar kazandıran bir niteliğe kavuşmaktadır.