ВПЛИВ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ НА ТУРИЗМ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Ахмад Зубайр (Економіка та суспільство)
У статті досліджено вплив Організації об’єднаних націй на туризм в контексті сталого розвитку. Організація об’єднаних націй – це створена в 1945 році міжнародна структура, яка об’єднала в собі 193 держави. ООН є суб’єктом міжнародного права, головним завданням якого є кооперація зусиль для покращення умов життя по всіх регіонах, подолання бідності, захист навколишнього середовища, усунення будь-яких конфліктів між країнами и формування безпечного, спокійного та розвинутого світу. ООН має великий вплив на розвиток багатьох сфер життя світу, в тому числі туристичної галузі, яка має важливе значення для розвитку окремих країн та світу в цілому. В рамках Організації об’єднаних націй діє багато важливих структур, які розділяються по галузям для більш ефективного розвитку. Наприклад, в туристичній галузі в рамках ООН діє Всесвітня туристична організація (UNWTO). Для загального розвитку економічного, соціального та інших сфер життя, подолання бідності, захисту навколишнього середовища, в 2015 році ООН прийняла резолюцію, в рамках якої були прийняти 17 цілей сталого розвитку, які також сильно вплинули на туристичну галузь. Цілі сталого розвитку були прийняті для більш швидкого та рівномірного розвитку країн та особлива увага приділяється таким важливим компонентам, як економічний, соціальний та економічний розвитку. Ці три компоненти є основою в розвитку країн та туристичної галузі. Туризм має дуже велике значення для світового розвитку. Саме туристична галузь сприяє розвитку соціальних стандартів, сфери захисту прав та свобод людини, захисту навколишнього середовища, економіки країн та інші. Туристична галузь, наприклад, має великий вплив на економічний розвиток країн. Велика частка доходів у бюджет більшості країн надходить саме з туристичної сфери, в деяких країнах туристична сфера навіть складає більш ніж 50% ВВП, що показує наскільки важливим є туризм для країн та міжнародної спільноти. Саме для підтвердження цього, 2017 рік був оголошений роком сталого розвитку туризму та Організацією об’єднаних націй зроблено акцент на тому, що це надважлива галузь.