Tarih, Coğrafya ve Sosyo-Kültürel Ortamın Türk Kimliğinin Gelişmesine Etkileri - Memet Yetişgin (Akademik İncelemeler Dergisi)
Türk kimliğinin gelişmesinde, Türklerin içerisinde yaşadığı coğrafyanın, hafızalarını oluşturan engin tarihin ve tecrübe ettikleri geniş sosyo-kültürel ortamın çok büyük yeri vardır. Bu ortam tarih boyunca büyük güçlerin, kültürlerin ve medeniyetlerin buluşma noktası olmuştur. Bu buluşma bazen çatışmalar, bazen uzlaşılar ile ortaya çıkan bir tarih yaratmıştır. Tarihe yön veren büyük olayların yaşandığı bölgede Türk kimliği tarihle birlikte şekillenmiştir. Türk kimliği Orta Asya’nın step kültüründen köklerini, İslâm dininin geniş etkilerini ve batı medeniyetinin katkılarını içeren bir kimlik karakteri kazanmıştır. Bu nedenle Türk kimliği tekdüzelikten, tutuculuktan ve basitlikten uzak, tecrübeli, hoşgörülü, bilge ve medenî bir kimliktir. Doğu ile Batının içinde, farklı medeniyetleri anlayan, doğu ile batıya ve farklı medeniyetlere karşı ve bunlar içerisinde güçlü yere sahip olan bir kimliktir.