REFLEKSIJE O PRAVNOM NIHILIZMU - Tijana Peric Diligenski (Srpska Politička Misao)
Pravni nihilizam se u tekstu rada poima kao selektivna, proizvoljna i neformalna političko-komandna primena prava koja rezultira njegovom zloupotrebom. Kao pravni nihilisti detektuju se politički akteri, pravosudni funkcioneri i građani i sve njih karakteriše deficitarna pravna svest koja se ogleda u nepoštovanju ili relativizovanju pravnih normi i vrednosnih sudova inkorporisanih u njih. Nakon teorijskih promišljanja o pravnom nihilizmu kao pojavnoj manifestaciji nepravne svesti, u radu je portretisana praktična strana ovog fenomena primarno kroz ruski a sekundarno i kroz srpski arhetip. Zaključuje se da se pravni nihilizam javlja u ambijentima pravne nesigurnosti, autoritarnih tendencija i podaničke političkokulturne matrice. Kao paradigmatični primeri navode se Rusija i Srbija kao države u kojima nalog vladavine prava i etos građanske obligacije nikada nije istinski zaživeo.