HEMŞİRELERİN TIBBİ HATA YAPMAYA EĞİLİMLERİNİN ve HASTA BAKIMINDA GÖSTERDİKLERİ ÖZENİN BELİRLENMESİ - Yrd. Doç. Dr. Musa Özata (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Tıbbi hatalar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde hasta güvenliğini tehdit eden ve çözülmesi gereken öncelikli sorunlar arasında gösterilmektedir. Çünkü dünyada her yıl milyonlarca insan, tıbbi hataların olumsuz sonuçları ile karşı karşıya kalmaktadır. Hemşirelerin tıbbi hata yapmaya eğilim düzeylerinin saptanmasını ve hasta bakımı sırasında sergiledikleri özenin belirlenmesini hedefleyen çalışma, bu alanda gerçekleştirilen ilk çalışma olması açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırma Konya’da faaliyet gösteren kamuya ait iki eğitim hastanesinde yapılmıştır. Ömeklem oluşturulmasında basit rastgele ömeklem tekniğinden faydalanılmış ve çalışmaya katılmayı kabul eden 171 hemşire ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Özata ve Altunkan (2010) tarafından geliştirilen “Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği’nden” faydalamlmıştır. Ölçek 49 soru ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 16.0 programında değerlendirilmiş, veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, bağımsız gruplar arası t testi ve tek yönlü varyans analizi testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde genel olarak hemşirelerin tıbbi hata yapmaya eğilimlerinin düşük olduğu ve hasta bakımında gerekli özeni gösterdikleri sonucuna ulaşılmaktadır. Ayrıca meslekten memnuniyet düzeyi açısından iletişim ve ilaç-transfüzyon uygulamaları puanlarının farklılık gösterdiği saptanmıştır.