URUŠAVANJE DEMOKRATIJE I RAĐANJE NEOIMPERIJALNOG TIPA GRAĐANINA - Misa Stojadinovic (Srpska Politička Misao)
Rad predstavlja kritičku analizu položaja građanina u savremenom demokratskom društvu, sa naročitim osvrtom na proces slabljenja društvenog i političkog angažovanja građana. Globalizacija, individualizacija, vrtoglavi razvoj tehnologije, brojni socijalni konflikti, to su samo neki od izazova koji se nameću razvoju savremenog demokratskog društva. Kako se neoliberalizam uspostavio kao vodeća matrica društvenog i političkog razvoja to je dovelo do nastanka okvira unutar koga je sama definicija onoga što danas smatramo ,,dobrim” građaninom dovedena u pitanje. Ovaj rad ima za cilj redefinisanja koncepta građanina sa neoliberalnog aspekta, uz istovremeno ukazivanje na urušavanje demokratskih kapaciteta političkih institucija na globalnom nivou.