Sözeylem Anlama ve Üretim Becerisi: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması - Erol Yıldız; Selda Özdemir (Ana Dili Eğitimi Dergisi)
Dil sözel ve sözel olmayan öğeleriyle bireyin bilişsel, akademik ve sosyal-duygusal gelişiminde önemli etkiye sahip sosyal bir olgudur. Dolayısıyla hem tipik hem özel gereksinimli hem de özel yetenekli bireylerin sosyal ve duygusal gelişimlerine ilişkin kritik göstergeler sunabilmektedir. Bu çalışmada, sözeylem, yüz ve incelik kuramlarına dayalı olarak 8-14 yaş aralığındaki çocukların dolaylı sözeylem anlama ve üretme becerilerinin değerlendirilmesi için performansa dayalı bir ölçek geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda Sözeylem Anlama ve Üretim Becerisi Ölçeği (SAÜBÖ) iki formdan oluşmuştur. Her bir formda anlama ve üretim olmak üzere iki faktör ve dokuzar madde yer almıştır. Her bir formun içerik, yapı ve ayırt edicilik geçerliliği ile güvenilirlik analizleri yapılmış ve çalışma bulguları geliştirilen ölçeğin her iki formunun da çocuklarda dolaylı sözeylem anlama ve üretme becerilerini değerlendirmede kullanılabileceğini göstermiştir.