Tane Heterojenitesi ve Farklı Anaçların Papazkarası Üzüm Çeşidi Tane Özelliklerine Etkisi - Elman Bahar; Semih Erişken; Ilknur Korkutal (Research in Agricultural Sciences)
Deneme Kırklareli ili Pınarhisar ilçesinde İrem Çamlıca Bağcılık ve Şarapçılık Ltd. Şti. bağında yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak on yaşında olan; Papazkarası/1103P, Papazkarası/110R ve Papazkarası/420A aşı kombinasyonu omcaları seçilmiştir. Çalışmada farklı anaçlara aşılı Papazkarası üzüm çeşidi salkımlarından alınan tanelerin özellikleri belirlenmiştir. Diğer amaç ise tane heterojenitesinin tane özelliklerini nasıl etkilediğinin ortaya konmasıdır. Bu amaçla, hasat edilen salkımlardan alınan taneler boyutlarına göre sınıflanmıştır; ≤12 mm (B2); 12,01-14,00 mm (B3); 14,01-16,00 mm (B4); 16,01-18,00 mm (B5) ve ≥18 mm (B6). Ayrıca Kontrol (B1) boyut grubu toplam tane sayısının tane boyutlarına dağıtılmasıyla oluşturulmuştur. Tane özelliklerini ortaya koymak için; tane eni-boyu, tane yaş ve kuru ağırlığı, 100 tane ağırlığı, tane hacmi ve 100 tane hacmi kriterleri incelenmiştir. Ayrıca; tane özkütlesi, % kuru ağırlık, TKA/TH, şeker konsantrasyonu, tanede şeker miktarı, 1g tanede şeker miktarı ile verim belirlenmiştir. Sonuç olarak, düşük vigora sahip 420A anacının tane özellikleri açısından şaraplık çeşitlerde istenilen en düşük değerlere sahip olduğu; öte yandan tane özkütlesi, % kuru ağırlık ve TKA/TH değerlerinin de yüksek olması sebebiyle öne çıktığı belirlenmiştir. Tane boyutları açısından da en yüksek tane sayısının 12,01 mm ile 18,00 mm arasında yer alan boyut gruplarında olduğu saptanmıştır. Üzüm kalitesi açısından bu boyutlar arasındaki taneler, yüksek kaliteli olmamakla birlikte şarap üretimi için idealdir. Öte yandan B2 (≤12,00 mm) ve B6 (≥18,00 mm) boyut gruplarında istenilen tane sayısına erişilememiştir.