NARSİSTİK KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ KURUMSAL BAĞLILIĞI ETKİLER Mİ? - Abdulkadir Teke; Necmettin Cihangiroğlu; Uğur Uğrak; Yasin Uzuntarla (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada; narsistik kişilik özellikleri ile kurumsal bağlılık arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada GATA Hemşirelik Yüksek Okulu’nda öğrenim gören öğrenciler seçilmiştir. Toplam 335 öğrenci değerlendirme kapsamına alınmıştır. Öğrencilerin narsistik puanları, 16 tam puan üzerinden değerlendirildiğinde; en yüksek narsistik kişilik puanına (7.64) 2’ci sınıf öğrencilerinin sahip olduğu, kurumsal bağlılık düzeylerinin 3’ncü sınıf öğrencilerinde en yüksek (3.65) düzeyde olduğu, 1’nci sınıf öğrencilerinin toplam narsizm puanı ile kurumsal bağlılık puanları arasında istatistiksel olarak negatif yönlü korelasyon varken (r = -0.245, p= 0.016), 2-3 ve 4’ncü sınıf öğrencilerinin iki ölçek puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı görülmüştür. Bu bulgulardan hareketle; gelecekte sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olacak olan “hemşire” adaylarının, kurumsal bağlılıklarını artırmak için narsistik kişilik özelliklerinin bilinmesi ve olumlu yönde geliştirilebilmesi için gerekli önlemlerin öğrencilik döneminden itibaren, eğitimin bir parçası olarak alınması önerilmektedir.