ANTE GLAVIČIĆ – ZASLUŽNA KULTURNA I ZNANSTVENA LIČNOST TE PRIJATELJ - PETAR STRČIĆ (Senjski Zbornik)
Antu Glavičića (Senj, 1931. – Senj, 2003.) upoznao sam kao student povijesti 50-ih godina dok je on bio student arheologije i povijesti, a istodobno i upravitelj Narodnoga muzeja u Pazinu. Od tada smo bili veoma dobri prijatelji i suradnici. Napose sam od njega učio niz praktičnih komponenata radnoga života, jer je bio, npr., i voditelj Gradskoga muzeja u Senju, udruga i uredništava, iskusni obnovitelj i suobnovitelj postojeće stare i novopronađene povijesne baštine pa i velikih povijesnih građevina. Uz ostalo, bio je i urednik te je objavio u dva izdanja Senjski statut 1388., koja smo priredili akademik Lujo Margetić i ja. S pravom je zaslužio zvanje muzejskoga savjetnika te više priznanja, jer je bio izvrstan kulturni, znanstveni i stručni djelatnik, s velikom ostavštinom, npr., niza muzejskih i drugih zbirki. Kao dobar prijatelj zdušno mi je pomagao na mojemu nerijetko i vrlo tegobnome dugome životnome putu.