MUHAFAZAKÂR DÜŞÜNCEDE KADININ TOPLUMSAL KONUMU - Yahya Demirkanoğlu (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Her düşünce yapısında olduğu gibi, muhafazakâr düşünce de toplumsal öğelerin birçoğuna farklı boyutlarda az ya da çok tesirde bulunmaktadır. Bu düşünce yapısı içinde kadını diğer toplumsal öğelerden ayıran temel fark, muhafazakâr düşünce öğelerinin her birinin kadının toplumsal konumu üzerinde etkili olması, hatta büyük oranda bu konumu biçimlendirmesidir. Bu bağlamda muhafazakâr düşüncede kadının toplumsal konumunu ortaya çıkarmayı amaçlayan bu çalışma, üç ana boyutta tasarlanmıştır. Birinci bölümde, muhafazakârlık kavramsal ve tarihsel açıdan; ikinci bölümde ise, öğeleri bakımından irdelenmeye çalışılmıştır. Son bölümde de söz konusu öğeler esas alınarak kadının toplumsal konumu, tarihsel ve betimsel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda, muhafazakâr düşüncede kadının toplumsal konumunun muhafazakârlığa ait din, gelenek, mülkiyet, aile ve düzen gibi öğeler etrafında şekillendiği; kadına atfedilen patriarkal rollerin, kadının kamusal alandaki görünürlüğünü ‘kadın tabiatıyla uyumlu’ sınırlı bir alanla kısıtladığı sonucuna varılmıştır.