CLARIFICAREA CONCEPTULUI DE TULBURARE DE SPECTRU AUTISM - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Conținutul articolului este centrat pe o analiză conceptuală și metodologică a tulburării din spectrul autist. Prezintă evoluția conceptului de-a lungul mai multor ani, delimitează caracteristicile și particularitățile sale definitorii și compară statutul lui nosologic cu manualele internaționale de diagnostic (DSM și ICD). În plus, examinează terminologia legată de patologia autistă. Au fost folosite o varietate de metode de cercetare, inclusiv analiza și sinteza literaturii de specialitate, metoda deducției și inducției și metoda comparației. Concluziile studiului, așa cum sunt prezentate în articol, elucidează statutul actual al termenului „tulburare din spectrul autist” și prefigurează ipoteze privind selecția ulterioară a metodelor empirice, care vor facilita identificarea definitivă a respondenților care se încadrează în categoria nosologică a tulburarea spectrului autist. Cuvinte-cheie: concept, autism, tulburare din spectrul autismului, nosologie, metode empirice.