Wróg zza Odry. Niemcy na łamach czasopisma „Płomyk” (1945-1949) - Marcin Zaborski (Biblioteka)
Autor proponuje refleksję nad przekazem dotyczącym Niemiec i Niemców tworzonym przez czasopismo dla dzieci „Płomyk” po drugiej wojnie światowej. Analizuje, jak na przestrzeni kolejnych lat zmieniał się w nich charakter narracji odnoszącej się do ofiar i bohaterów drugiej wojny światowej. Bada, w jaki sposób przedstawiane było zagrożenie konfliktem zbrojnym. Ustala, jakie narzędzia służyły budowaniu wizerunku wroga (realnego lub wyimaginowanego) z przeszłości i teraźniejszości. Sprawdza, w jakich kontekstach wówczas o tym mówiono. W swoich poszukiwaniach autor porusza się w obszarze przekazu magazynu adresowanego do młodych odbiorców, ukazującego się w latach 1945-1949.