NİÇİN MİLLİMÜCADELE - Salih Özkan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türk Milleti; Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, kendini yok etmek isteyenlere karşı, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde bir savaşvermiştir. Mustafa Kemal Paşa bu savaşı, safha safha millete mal ederek yürütmüş, yaşlısıgenci kadınıve erkeği ile milletin bütün fertlerini mücadeleye sahiplendirmiştir. Çünkü Çanakkale Savaşlarıbaşta olmak üzere, cephelerde Türk Milletini yakından tanıyan Mustafa Kemal, böyle bir mücadeleyi ancak millete dayandırmak suretiyle başaracağınıbiliyordu. Elbette kesin zaferi kazanacak olan düzenli orduydu. Ancak bu ordunun milletin bağrından çıkmasıve millete dayanmasıgerekiyordu. Amasya Genelgesi’nde başlayan “milletin geleceğini yine milletin kurtarabileceği” ilkesi TBMM ile gerçekleşmiştir. Bu tarihten sonra savaş, milletin iradesini temsil eden meclisle yürütülecek ve başarıya ulaşacaktır.