Türk Edebiyatı Matbuatının İhmal Edilen Bir Türü “Tahkikat/Anket/Soruşturmalar” Üzerine Bir Bakış: Anketler Işığında Türk Edebiyatının İç 100’ü (Tahlil-Metin- Açıklama), Selçuk Atay, Ihlamur Akademi, İstanbul, 2024, C.1: 615, C.2: 608, C.3:525, C.4: 522, C.5:368 Sayfa, ISBN: 978-625- 98997-5-6. - Naciye İnci (Mukaddime)

(untitled)
Fransızca “enquéte” sözcüğünden dilimize girmiş olan anket, süreli yayınlar içerisinde anlam kazanarak bir tür hâline gelmiştir. Süreli yayının birer parçaları olan sanatkâr ve anketler, sanatkârın biyografisine dair bilinen ve bilinmeyen yönlerinin, eserleri ile ilgili kapsamlı bir bilginin, onun yaşam biçimini ve düşünce dünyasını yansıtması yönüyle edebiyat araştırmaları için bir kaynak niteliğindedir. Bu çalışmada süreli yayınlarda edebî hayatın nabzını tutan anketleri 5 ciltlik bir külliyat hâlinde Cumhuriyet’in 100. Yılına armağan olarak Doç. Dr. Selçuk Atay tarafından yayına hazırlanan Anketler/Soruşturmalar Işığında Türk Edebiyatının İç 100’ü (Tahlil-Metin-Açıklama) adlı kitabı incelenmiştir. Anket metinleri sanatkârların biyografik bilgilerine, sanat anlayışlarına, edebî dönemin sosyal, siyasi alt yapısını, dönemin şartları ve edebî meselelerini, muhitlerini ve eserlerini tanıtması bakımından; sanatkârın gözünden devrindeki başka sanatkârlar ile ilgili sanatı ve eseri hakkındaki fikir ve düşüncelerinin tanıtılmasını ve edebiyat tarihçiliğine katkı sağlaması yönüyle bu külliyat çalışması edebiyat ve sanat dünyası için önemli bir kaynak niteliğindedir.