SPİNOZA FELSEFESİNDE ZİHİN: DOĞASI VE KAYNAĞI - Yunus Bayrak (Felsefe Dünyası)
Spinoza, insan da dahil her konuda, düşüncelerini ‘Tanrı’ ya da‘Doğa’ kavramlarından hareketle temellendirir. Onun felsefesinde Tanrıkavramı, merkezi bir yere sahiptir ve diğer her şey gibi insan da doğaile bağlantılıdır. İnsan, yakın bir ilişki içinde bulunduğu doğanın, yaniTanrı’nın bir parçasıdır ve Tanrı’nın özünü belirli bir şekilde ifade edensonlu bir tavırdır. Aynı zamanda, insan kendisi dışındakilerle sürekliolarak etkileşim halinde bulunan bir bireydir. Doğa’nın bir parçası olarak,o, doğanın diğer parçalarının da tabi olduğu zorunluluğa tabidir, buanlamda diğerlerinden hiçbir farkı yoktur. Tözün kendisini açığa vurduğu,zorunluluğun ve Tanrısal nedenselliğin egemen olduğu bir alanın da,insan zihni olduğu söylenebilir. Bedeni ve zihni ile bir bütünlük oluşturaninsan, diğer varlıklar gibi doğanın değişmez ve sonsuz yasalarına tabidir.Bu makalede, zihnin doğası ve kaynağına, zorunluluğun ve Tanrısalnedenselliğin insan zihnindeki etkisine değinilecektir. Bu bağlamda,Tanrı’nın sıfatları, düşünce ve yer kaplama, fikir ve beden, tam ve eksikfikirler-doğru ve yanlış fikirler, bilgi türleri gibi kavramlar ve konular elealınacaktır.