Закордонний досвід використання суборбітальних ракет-носіїв для вирішення задач у сфері безпеки та оборони - Владислав Пророка; Микола Дронь; Ілля Лук’яненко; Олексій Кулик (Challenges and Issues of Modern Science)
Суборбітальні ракети-носії та ракети військового призначення є окремими класами літальних апаратів, що вирішують різні задачі і потребують відмінних підходів при їх проєктуванні. Конструкція суборбітальних ракет-носіїв не розрахована на здійснення різких маневрів та відповідних польотних режимів навантаження, які вимагаються від ракет військового призначення. У той же час, як показує закордонний досвід, між суборбітальними ракетами-носіями та ракетами військового призначення може встановлюватися тісний взаємозв’язок, що полягає у обміні ракетними технологіями та використанні суборбітальних ракет-носіїв у допоміжних задачах не пов’язаних з безпосереднім нанесенням ураження потенційному противнику. Це означає, що такі ракети можуть дати поштовх розвитку розробок військової тематики. Одним з найбільш перспективних напрямків реалізації даного рішення є створення ракетних двигунів твердого палива, що можуть виконувати задачі як у складі ракет військового призначення, так і суборбітальних ракет-носіїв, що дозволяє скоротити матеріальні затрати на їх розробку та у подальшому позбавитися проблемного питання утилізації двигунів, гарантійний строк придатності яких добігає кінця. Суборбітальні ракети-носії являють собою платформу для відпрацювання рішень, що у подальшому можуть бути застосовані для різного роду озброєнь. Зокрема, до таких задач належать розробка власних систем керування польотом, гіперзвукові озброєння, тестування перспективних вітчизняних систем протиповітряної та протиракетної оборони тощо. Суборбітальні ракети-носії також можуть бути адаптовані під задачі зондування у військових цілях, що у комплексі з розвідувальними безпілотними літальними апаратами та військовими супутниками здатні стати ефективним інструментом підвищення загального рівня засобів розвідки.