Homogenost i prostorna struktura zrelih sastojina hrasta kitnjaka u Bosni i Hercegovini - Vojislav Dukić; Branko Stajić; Danijela Petrović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U čistim zrelim sastojinama hrasta kitnjaka u kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine istraživani su elementi prostorne strukture sastojina. Privremene ogledne površine postavljene su na pet lokaliteta, tačnije, u pet ekoloških jedinica. Sastojine se nalaze u VII dobnom razredu (120–140 godina). Za definisanje homogenosti sastojina izračunati su indeksi homogenosti. U istraživanim sastojinama, sa pogoršanjem stanišnih uslova smanjuje se homogenost. Utvrđeni indeksi diferenciranja prečnika stabala po ekološkim jedinicama su približno jednaki. Primjenom metoda za utvrđivanje prostornog rasporeda stabala konstatovana je značajna slučajnost razmještaja stabala u prostoru.