Шляхи цифровізації законодавства про працю - D. D. Balashova; N. M. Shvets (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті висвітлюються потенційні виклики, з якими стикається українське трудове законодавство в умовах цифровізації, зокрема, необхідність гармонізації норм щодо захисту працівників при дистанційній зайнятості та посилення правових гарантій для збереження та обробки персональних даних. Розглядаються питання автоматизації управлінських процесів, що дозволяють зменшити витрати часу і ресурсів як для працівників, так і для роботодавців, та знизити рівень бюрократизації. Крім того, аналізуються шляхи підвищення прозорості трудових відносин через впровадження цифрових технологій, що сприятиме зниженню корупційних ризиків і забезпечить більш чіткий контроль за дотриманням трудових прав. Для підвищення ефективності процесу цифровізації пропонується розробка Інструкції «Про порядок зберігання та обробки персональної інформації в умовах дистанційної праці в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування».