SİYASAL LİDERLİKTE KARİZMA OLGUSU: RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÖRNEĞİNDE TEORİK VE UYGULAMALI BİR ÇALIŞMA - Ümit Arklan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsanlar topluluk halinde yaşamalarından ötürü her daim lidere ihtiyaç duymuşlar, lider olarak seçtikleri kişilere de meşru ölçülerde toplumsal düzenin sağlanmasınoktasında bir otorite ve bu otoriteyi kullanma yetkisi vermişlerdir. Kullanılan farklıotorite türleri liderleri birbirlerinden farklılaştırmış, farklılider çeşitlerini ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda çalışmada, bu otorite ve lider çeşitlerinden biri olan karizma konusu siyasal liderlik bağlamında Recep Tayyip Erdoğan örneğinde ele alınmıştır. Liderlik, siyasal liderlik, otorite ve karizma kavramlarına kısaca değinildikten sonra, Erdoğan’ın nasıl bir siyasal lider olduğunu ortaya koymak ve onun sahip olduğuna inanılan özelliklerinin deneklerin sosyo-demografik özellikleri doğrultusunda nasıl bir değişim gösterdiğini saptamak amacıyla bir alan araştırmasıgerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak Konya seçmeninin Erdoğan’ıdaha çok karizmatik bir lider olarak gördüğü, Erdoğan’ın liderlik özelliklerine ilişkin değerlendirmelerde ise sosyo-demografik özelliklerin etkili olduğu ortaya çıkmıştır.