Celal Bayar Arşivi Belgelerinde İbo Osman (Bekir Ağa)’ın Millî Mücadele Hatıraları - Kaan Cem Geniş (Tarih ve Tarihçi)
Celal Bayar, Türk siyasi tarihinde önemli bir figürdür. Gerek Millî Mücadele döneminde üstlendiği rol, gerekse cumhuriyet döneminde hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak ifa ettiği görevler göz önüne alındığı vakit yakın dönem cumhuriyet tarihimizi aydınlatmada çok önemli bir vazife üstlenmiştir. Bu çalışmada Celal Bayar’ın kişisel arşivi kullanılarak, Millî Mücadele’nin güney cephesinde Fransızlarla olan mücadelede İbo Osman lakaplı Bekir Ağa’nın bölgedeki gözlemlerine yer verilecektir. Bu gözlemler verilirken güney cephesinde gerçekleşen olaylarla karşılaştırılarak aktarılacaktır. Bu çalışma ile amaç, Fransızlarla birebir müsademe eden bir Kuvay-ı Milliye neferinin gözünden dönemin küçük bir panoramasını ortaya koymaktır. Bunu yapmaya çalışırken Celal Bayar’ın kişisel arşivinin yanı sıra o dönemi yansıtan çeşitli araştırma eserlere de müracaat edilecektir. Karşılaştırmalı bir tarih bakış açısıyla, Millî Mücadele’de güney cephesindeki Türk askerlerinin durumu, Fransızlarla olan mücadelesi ve bunun yeni Türk Devleti’nin kuruluşuna olan etkileri tarafsız bir gözle aktarılmaya çalışılacaktır. Bu çalışmanın erken dönem Cumhuriyet dönemine ve yakın dönem Türk Siyasi Tarihi’ne katkı sağlaması umulmaktadır.