بررسی تاثیر سرب بر برخی ویژگی‌های رویشی هشت رقم ذرت در یک خاک آهکی - مهدی تفویضی; بابک متشرع زاده; غلامرضا ثواقبی (مدیریت خاک و تولید پایدار)
امروزه آلودگی خاک‌ها به فلزات سنگین، یکی از نگرانی‌های مهم زیست محیطی به شمار می‌رود. در بین فلزات سنگین، سرب بدلیل، اثراتی که می‌تواند بر سلامتی انسان و محیط زیست داشته باشد، به عنوان یکی از نگرانی‌های اصلی به شمار می‌رود. این تحقیق در شرایط گلخانه‌ای و با هدف بررسی توانایی ارقام مختلف ذرت در تجمع فلز سرب در اندامهای خود اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح سرب (صفر، 100، 200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک) و هشت رقم ذرت (260، 301، 302، 370، 500، 604، 647 و 704) در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی و با سه تکرار بود. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش غلظت کلرید سرب در خاک، وزن خشک شاخساره و ریشه کاهش یافت. همچنین، در اکثر ارقام )به استثنای رقم260( مشاهده گردید که کلرید سرب (به ویژه در غلظت400میلی‌گرم برکیلوگرم) موجب کاهش ارتفاع شاخساره و طول ریشه در مقایسه با تیمار شاهد گردید. نتایج حاصله نشان داد که میزان سرب تجمع یافته در ریشه بیشتر از شاخساره بود و با افزایش سطوح سرب در خاک، غلظت این عنصر سمی در اندام‌های گیاهی (ریشه و شاخساره) به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>P). بیشترین غلظت سرب بشاخساره (33/54 میلی‌گرم برکیلوگرم) و ریشه (11/325 میلی‌گرم برکیلوگرم) در تیمار سرب 400 میلی‌گرم برکیلوگرم رقم 704 مشاهده گردید. مقدار شاخص فاکتور انتقال و غلظت زیستی شاخساره و ریشه کمتر از یک بدست آمد. برای بررسی‌های بیشتر، پیشنهاد می‌گردد که این ارقام در غلظت‌های بالاتر سرب نیز بررسی گردند.