ПРОПОЗИЦІЇ З ФОРМУВАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО ПАСПОРТА ЯК СКЛАДОВОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ОБЛІКУ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТЕХНІКИ ТА МАЙНА У ДЕРЖАВНІЙ ПРИКОРДОННІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ - Сергій ШАФОРОСТ; Сергій ГОЛОВНЯ; Михайло СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
У статті подано результати дослідження, спрямованого на удосконалення чинної системи обліку машин і даних щодо їх експлуатації в Державній прикордонній службі України. Запропонована модель електронного обліку дозволяє вирішити питання, пов’язані з втратою даних, низькою точністю обліку та відсутністю можливості оперативного аналізу інформації. Під час дослідження проаналізовано керівні документи Державної прикордонної служби України, якими передбачений облік техніки та майна номенклатури служб інженерного та технічного забезпечення. Визначено передумови для розроблення електронного обліку для машин та для основних засобів, таких як: паркове устаткування, основні агрегати техніки тощо. Запропоновано принцип єдиного джерела інформації про машину та основні засоби у вигляді електронного паспорта. Досліджено можливу їх структуру. Визначено взаємозв’язки між користувачами електронного паспорта. Подано рівні та права доступу для роботи з інформацією для посадових осіб, відповідальних за експлуатацію техніки та майна. Визначено контрольні функції адміністратора та користувачів. Передбачено можливість взаємозв’язку посадових осіб, задіяних на всіх етапах життєвого циклу машини. Запропоновано кількісні та якісні показники, облік яких необхідно ввести в електронному паспорті машини. Створено передумови для прогнозу потреб у планових видах технічного обслуговування і ремонту. Надано пропозиції щодо автоматизації заповнення звітних документів, донесень на основі облікових даних електронного паспорта машини та передбачено можливість на їх основі автоматичного визначення показників технічної готовності й ефективності використання машин. Запропоновано варіант структури передачі інформації про витрату моторесурсів. Створення електронного паспорта розглянуто відповідно до умов, характерних для процесів технічного забезпечення органів охорони державного кордону.