بررسی تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و محتوی روغن ارقام مختلف کلزا در منطقه دهلران (تولید گیاهان زراعی)
کلزا یکی از گیاهان روغنی است که علاوه بر تولید روغن خوراکی کاربرد صنعتی نیز دارد. با توجه به مصرف سرانه 8/15 کیلوگرمی روغن در کشور و وارداتی بودن قسمت اعظم روغن مورد نیاز، کشت و توسعه گیاهان روغنی ضرورت وافری دارد. به‌منظور بررسی و تعیین مناسب¬ترین تاریخ کاشت و رقم از لحاظ عملکرد دانه و درصد روغن، آزمایشی در منطقه دهلران از توابع استان ایلام انجام گردید. آزمایش به‌صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تاریخ کاشت به‌عنوان عامل اصلی در پنج سطح (26مهر، 6، 16 و 26 آبان و 6 آذر) و فاکتور فرعی شامل پنج رقم کلزای بهاره (Hyola308، Option500، PF، RGS003 و Hyola401) بود. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک به جزء تعداد دانه در غلاف معنی¬دار بود. اثر رقم نیز بر صفات موروفولوژیک، عملکرد و اجزاء عملکرد معنی¬دار بود. اثرات متقابل تاریخ کاشت × رقم نیز جز در مورد تعداد غلاف در شاخه اصلی و عملکرد بر بقیه صفات معنی¬دار بود. در بین ارقام مورد نظر بیشترین و کمترین عملکرد دانه به‌ترتیب در رقم Hyola308 (2737 کیلوگرم در هکتار) و PF (2173 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. بیشترین عملکرد در تاریخ کاشت 26 مهر و کمترین مقدار در تاریخ کاشت آخر (6 آذر) بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، تاریخ کاشت مناسب در کلزا، بطور مؤثری در افزایش عملکرد دانه مؤثر است و برای شهرستان دهلران، تاریخ کاشت 25 مهر لغایت 15 آبان با تکرار آزمایش قابل توصیه است.