Кримінальна відповідальність за неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником у кримінальному законодавстві України та окремих держав: порівняльно-правове дослідження з урахуванням міжнародних стандартів та практики ЄСПЛ - N. M. Kolos (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Сутність цієї статті полягає у дослідженні та аналізі кримінальної відповідальності медичних працівників на основі вітчизняного та зарубіжного досвіду. Проаналізовано національне законодавство держав у сфері регулювання кримінальної відповідальності медичних працівників, визначено наявні досягнення та проблеми. Здійснено аналіз судової практики Європейського суду з прав людини до позитивних зобов’язань держави у справах щодо належного надання послуг працівниками медичної сфери. За допомогою порівняльно-правового методу дослідження порівнюються правові норми, які регулюють питання відповідальності за ненадання або неналежне надання медичної допомоги, а саме законодавство України, Латвії, Польщі, Словенії, Румунії, Хорватії, Грузії, Вірменії, Узбекистану, Киргизстану, Азербайджану, Казахстану, Франції, Естонії, Німеччини, Іспанії, Канади, Японії та інших. Правовий аналіз можливих варіантів процесу перенесення та втілення відповідних правових норм із зарубіжного законодавства до національного за допомогою правових механізмів та способів притягнення медичного працівника до кримінальної відповідальності за неналежне виконання ним своїх професійних обов’язків є надважливим для визначення підходів до вдосконалення нормативно-правової бази України щодо критеріїв відповідальності медичного фахівця за неналежне виконання своїх професійних обов’язків. Встановлено, що через різну побудову систем охорони здоров’я кожної з держав та неоднакові концепції правового регулювання, підходи до вирішення питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності медичних працівників за професійні злочини, відрізняються між собою в першу чергу тим, що у більшості держав відповідальність таких суб’єктів настає за завдання шкоди життю та здоров’ю особи, а в законодавстві інших держав такі діяння передбачені окремою главою чи розділом, що стосується безпосередньо кримінальних правопорушень у медичній сфері. Визначено, що в зарубіжних країнах широко використовують медичне страхування від неправильного лікування, як гарантійний механізм компенсації пацієнтам шкоди, завданої внаслідок медичної помилки, що сприяє захисту порушених прав.