Kitab-ı Mukaddes’in Batı Dil, Edebiyat, Kültür, Düşünce ve Medeniyet Tasavvuruna Etkisi - Melek Demirdöğen (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Northrop Frye’ın Büyük Şifre -Kitab-ı Mukaddes ve Batı Edebiyatı- adlı eseri , Kitab-ı Mukaddes’in; Batı dil, edebiyat, kültür, düşünce ve medeniyet tasavvurunu XVIII. yüzyıla kadar etkilediği ve hala da etkilemeye devam ettiğini imge, sembol ve arketipleriyle ortaya koymaya çalışan bir eserdir. Yazıldığı dönemden itibaren, edebiyat eleştirisi teorisini kutsal bir metin olan Kitab-ı Mukaddes’e uygulamasıyla büyük ses getiren Büyük Şifre, Kitab-ı Mukaddes’i mitolojik bir yapı olarak ele alır. Toplumların ise bu mitolojinin içinde yaşadıklarını, bu yönüyle de Kitab-ı Mukaddes’in Batı kültür ve medeniyet tasavvurunu doğrudan etkilediği ve etkilemeye de devam ettiği tezini savunur.