КЛАСИФІКАЦІЯ ТОВАРІВ ЗА УКТ ЗЕД: ПРИЧИНИ, РИЗИКИ ТА НАСЛІДКИ ЇЇ НЕДОСТОВІРНОСТІ - Тетяна Чорна; Ірина Сагайдак; Олександра Герцун (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу теоретико-практичних аспектів контролю достовірності класифікації товарів за УКТ ЗЕД, яка має важливе значення для митного декларування товарів та для економічної стабільності країни, оскільки помилки в класифікації товарів можуть призводити до фінансових втрат державного бюджету через недоотримання митних платежів та податків; спотворення торговельної статистики, що впливає на економічне планування та міжнародну співпрацю; юридичних ризиків для підприємств, зокрема штрафних санкцій або ускладнення зовнішньоекономічної діяльності; конкурентних переваг для несумлінних суб’єктів господарювання, що створює нерівні умови для учасників ринку. Дослідження причин такого порушення є важливою передумовою для виявлення ключових проблем в роботі митних органів, декларантів та інших зацікавлених сторін та розробки ефективних шляхів їх усунення.