Шлунково-кишкові розлади при вторинній лактазній недостатності: особливості діагностики, методи корекції - Yu.V. Marushko; T.V. Marushko; O.A. Dmytryshyn; T.V. Iovitsa; O.A. Bovkun (Сучасна педіатрія: Україна)
Сучасною проблемою практичної педіатрії є вторинна лактазна недостатність - непереносимість молочних лактозовмісних продуктів, яка розвивається у відповідь на зниження активності лактази внаслідок пошкодження ентероциту при інфекційному, алергічному чи іншому запальному процесі в кишечнику, при атрофічних змінах слизової оболонки кишки, застосуванні антибактеріальних препаратів. Вторинна лактазна недостатність призводить до появи метеоризму, болю в животі, діареї - клінічних проявів, що погіршують якість життя, сповільнюють процес одужання. Важливим аспектом є диференційна діагностика вторинної лактазної недостатності та органічних і функціональних захворювань шлунково-кишкового тракту.