19. YÜZYIL SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİNDE İNGİLTERE’NİN ROLÜ: AFRİKA KITASI ÖRNEĞİ - Cihan Daban (Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Dergisi)
Bu çalışma, küresel siyasetin gündemini işgal eden ve temel sorunlardan biri haline gelen Afrika kıtasındaki sömürgecilik faaliyetlerini konu almaktadır. Doğuşu milattan öncesine dayanan; ancak etkisi bugünlere kadar devam eden sömürgeciliğin hangi aktörler tarafından nasıl ve ne şekilde Afrika kıtasında yayıldığını irdelemektedir. Afrika sömürgeciliği üzerine yazılmış çok sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışma daha çok İngiltere’nin Afrika’da izlediği ve uyguladığı sömürgecilik faaliyetlerine ve siyasetine odaklanmaktadır. Her ne kadar 19. yüzyıla odaklanılsa da bu yüzyılın tarihsel arka planına da değinilmektedir. Aynı zamanda 19. yüzyıl İngiliz yayılmacılığında önemli rol oynayan kaşifleri de inceleyen bu çalışma, İngiltere'nin imtiyazlı şirketler ve denetimli-dolaylı yönetim sistemi aracılığıyla Afrika'ya nasıl dahil olduğunu ve etkin bir güç haline geldiğini aktarmaktadır.