METAETINIS MORALĖS TYRIMO MODELIS: SEMANTINIS IR EPISTEMOLOGINIS ASPEKTAI - Aleksandras Patapas (Problemos)
Metaetinis moralės tyrimo modelis yra analizuojamas kaip objektyvumo problemos etikoje peržiūrėjimo pagrindas. Išskiriami ir nagrinėjami du pagrindiniai metaetinio tyrimo aspektai: semantinis ir epistemologinis. Analizuojant moralės terminų semantiką, ypatingas dėmesys skiriamas denotaciniam moralės sąvokų definavimo būdui, kuris yra interpretuojamas kaip novatoriškas metaetinio tyrimo indėlis į tolesnę etikos teorijos raidą, vėliau inspiravęs naujų epistemologinių moralės tyrimo principų bei metodų formulavimą. Analizuojant paties metaetinio tyrimo modelio naujoves epistemologijoje, akcentuojama Moore'o suformuluoto "organinės vienybės" principo epistemologinė vertė, kurią siekiama atskleisti, pateikiant kokybiškai naują pagrindinės metaetinio tyrimo problemos - moralinio privalėjimo struktūros - analizę. Raktažodžiai: metaetinis moralės tyrimo modelis, moralinis privalėjimas, organinės vienybės principas.