TARIM TAŞIMACILIĞININ BELEDİYELER ARACILIĞIYLA YÜRÜTÜLMESİ ÜZERİNE BİR MODEL ÖNERİSİ - KONUR ALP Demir (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Tarım bir ülkenin kalkındırılmasıiçin önemli bir etken konumundadır. Sanayinin üretkenliği ve kolaylıkları iletarımı geride bıraktığı düşünülse de tarım her zaman için birinci sırada yeralacaktır. Çünkü tarım olmadan insanın geleceği tehlike altındadır. Bu dereceönemli bir değere sahip bir faaliyetin yıpratılmasına izin verilmemesigerekmektedir. Tarım üreticileri emeklerinin karşılığını alamamakta ve tüketiciise olması gereken fiyatın üzerinde alım yapmaktadır. Bu durum üreticininkazancını olumsuz yönde etkilemekte ve üretimden vaz geçirerek başka alanlarayönlendirmekte, tüketicinin alım gücünü zorlamakta ve devletin ise tarımpolitikalarına zarar vermektedir. Bu olumsuzluklar ile mücadelede üretici iletüketici arasındaki fazlalık oluşturan aracıların kaldırılarak, bunların yerinebelediyelerin getirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada üretici ile tüketiciarasında yalnızca belediyelerin yer alması gerekliliğine vurgu yapılmakta veyeni bir model önerisi getirilmektedir. Bu sayede üretici emeğinin karşılığınıalabilecek, belediyelerde istihdam artacak ve tüketici ise olması gereken fiyatseviyesinde tarımsal ürünlere ulaşabilecektir.