Kimliğin Dönüşümü: Dijital Kimlikler - Sevgi Kavut (Selçuk İletişim)
Dijital kimlikler bireylerin online dünyada yaptığı veya paylaştığı sahip olduğu her şeyi kapsamaktadır. Dijital kimlik ya da dijital ID öznenin dijital sunumudur. Daha kapsamlı olarak ifade edildiğinde dijital kimlik; dışsal birimlere sunmak için bilgisayar sistemleri tarafından kullanılan kişi ile ilişkili bir dizi niteliktir. Günümüzde insanlar online ortamlarda alışveriş yapmakta, dijital bankacılık hizmetlerini kullanmakta, sosyal medyada, e-devlette kimliklerini tanımlamaktadır. Bu çalışmada dijital kimlik kavramı, dijital kimliklerin önemi, kimliğin dönüşümü süreçleri tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı; dijital kimlik kavramına ilişkin literatürde yeterli çalışmanın bulunmaması nedeniyle alana katkıda bulunmak aynı zamanda değişim ve dönüşüme uğrayan kimlik yapıları konusunu ele almaktır. Bu araştırma, dijital kimlik, dijital kimliklerin önemi, dijital kimliğin dönüşümü konuları bağlamında hazırlanmış olan kuramsal bir makaledir. Araştırmada betimsel bir analiz gerçekleştirilmiştir. Dijital kimlik yeni bir kavramdır. Bu nedenle yurt içi literatürde yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışma ile insanlara farkındalık kazandırma, dijital kimlik kavramının yapısı ve önemine ilişkin ışık tutulması bakımından katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.