BULANIK AHS VE BULANIK MOORA YÖNTEMLERİ İLE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ HİZMET KALİTESİ DEĞERLENDİRMESİ VE ANAOKULU SEÇİMİ - Engin Karakış (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada okul öncesi eğitimi hizmetkalitesi değerlendirmesi ve anaokulu seçimi problemi, Bulanık AnalitikHiyerarşi Süreci(AHP) ve Multi-Objective Optimazition on basis of RatioAnalysis (MOORA) yöntemleri ile incelenmiştir. Anaokulu seçimi, nitelkriterleri de içeren ve sübjektif yargıların karar sürecinde etkili olduğu birkarar problemi olması nedeniyle bulanık çok kriterli karar verme yöntemi ileincelenmiştir. Bu amaçla öncelikle anaokulu seçimi karar probleminde etkiliolan kriterler tespit edilmiştir. Belirlenen kriterlerin önem dereceleriBulanık AHP yöntemi ile belirlenmiştir. Kriterlerin önem derecelerininbelirlenmesinden sonra Bulanık MOORA yöntemi ile hizmet kalitesideğerlendirilerek anaokulu seçimi yapılmıştır. Bulanık AHP uygulanırken Chang’inbulanık sıralama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda karar kriterlerinden‘Öğretmenlerin mesleki nitelikleri ve tecrübeleri’, ‘Okuldaki eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetler’ ve ‘Okulun Fiziksel özellikleri ve temizliği’ kriterleri önemli kriterler olarak öne çıkmıştır.