Kitle Kaynak Lojistiğin Son Adım Teslimatlarda Uygulanması Üzerine Bir Araştırma - Abdullah Oktay Dündar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bilgi iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte son yıllarda e-ticaret hacmi giderek artmakta ve tedarik zincirinde son adım teslimatlar daha da önemli hale gelmektedir. İşletmeler, müşterilerin her geçen gün artan zamanında ve hızlı teslimat beklentilerini karşılamak için yeni yöntemler geliştirmektedir. Bu yöntemlerden birisi de kitle kaynak lojistiktir. Kitle kaynak lojistik, teslimatların lojistik profesyoneli olmayan kitlenin sahip olduğu lojistik kapasite kullanılarak kitleler tarafından yapılması fikrine dayanmaktadır. Sistemde lojistik arz ve talep, bir bilgi platformu tarafından eşleştirilmektedir. Böylelikle ekstra lojistik kapasiteye ihtiyaç duymadan teslimatlar yapılabilmekte ve önemli ekonomik, çevresel ve toplumsal faydalar sağlanabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de son adım teslimatlarda kitle kaynak lojistiğin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla Türk halkının kitle kaynak lojistiğe katılma istekliliği, istekli kişilerin sosyo demografik özellikleri, demografik değişkenlerin katılma istekliliğine etki dereceleri ve katılımcıların hangi koşullarda sisteme katılmaya istekli olduğu incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların %38,8’inin kitle kaynak lojistik sistemine katılmaya istekli olduğu görülmüştür. Katılımcı kitlenin çoğunlukla erkeklerden, 18-24 yaş arası gençlerden, bekârlardan, üniversite mezunlarından, kişisel geliri 0-2825 TL ve hane halkı geliri ise 0-7500 TL olanlardan oluştuğu tespit edilmiştir. Lojistik regresyon modeline göre Türk halkının bir kitle kaynak lojistik sistemine katılma istekliliğinde cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve hane halkı geliri etkili olmaktadır. Çalışma özellikle kitle kaynak lojistikle desteklenmiş profesyonel dağıtım operasyonlarının planlanmasında kullanılacak değerli bilgiler içermektedir.