Підвищення ефективності роботи автономних систем теплопостачання для індивідуального опалення з застосуванням теплових насосів - Г.В. Лужанська; Є.С. Бабаєв; М.І. Сергеєв; О.О. Паламарчук; О.Л. Фуркаленко (Holodilʹnaâ Tehnika i Tehnologiâ)
У роботі розглянуто застосування теплових насосів в автономних системах теплопостачання, а саме у житлово-комунальному комплексі для індивідуальних систем водяного опалення. У досліджуваних варіантах тепловий насос є обов'язковим елементом. Для ефективної роботи системи додається котел, як додаткове джерело теплової енергії, а також з метою енергозбереження – буферна ємність. У статті виконано аналіз роботи теплонасосних схем із буферною ємністю. Розглянута можливість роботи за трьома режимами в залежності від температури зовнішнього повітря. В послідовній моновалентній низькотемпературній системі опалення максимальна потужність теплового насосу буде використовуватись незначний проміжок часу впродовж року (при температурі зовнішнього повітря – 18 ºС). Паралельна моновалентна низькотемпературна система опалення дозволяє більш ефективно вирішувати потреби теплопостачання, частково зменшити розрахункову потужність теплового насосу за рахунок накопичення теплоти у буферній ємності, яка також буде відігравати роль акумулятора теплоти. Паралельна бівалентна комбінована система опалення не дозволяє працювати одночасно теплового насоса и котла в перехідний період, що зменшує ефективність роботи системи теплопостачання. Послідовна бівалентна комбінована система опалення схема не дозволяє при температурах зовнішнього повітря значно нижче температури бівалентної точки одночасно використовувати одночасно ТН і котел, що не дозволяє досягти найбільшої ефективності у бівалентній схемі системи теплопостачання. У послідовно-паралельній бівалентній комбінованій системі опалення потужність теплового насосу розраховується на температуру зовнішнього повітря для бівалентній точці, при цьому розрахункова потужність котла може бути зменшена. Проведений аналіз показав, що максимальна ефективність досягається із застосуванням послідовно-паралельної бівалентної комбінованої системи опалення