Posługa duszpasterska w środowisku osób zaburzonych psychicznie. Aspekty pastoralne - Grzegorz Wąchol (Polonia Sacra)
Szacuje się, że ponad 5 proc. mieszkańców Europy jest dotkniętych depresją, ponad 4 proc. zaburzeniami lękowymi, a ogólny wzrost chorób psychicznych w latach 2005–2015 wyniósł 16 procent. Połowa wszystkich mieszkańców Starego Kontynentu przynajmniej raz w życiu będzie cierpieć na zaburzenia psychiczne. Dlatego Kościół powinien podjąć refleksję nad duszpasterstwem takich osób. W przygotowaniu do korzystania z sakramentów duże znaczenie ma współpraca duchownego z pozostałym personelem szpitala, szczególnie asystentami pastoralnymi. W artykule zostanie zwrócona uwaga na ogólne aspekty wsparcia duszpasterskiego pacjentów z zaburzeniem psychicznym oraz zaprezentowana droga przygotowania takich osób do korzystania ze spowiedzi i Eucharystii.