تاثیر نوع پایه و بافت میوه بر برخی خواص شیمیایی میوه نارنگی پیج و پرتقال‎ ‎تامسون ناول - عظیم قاسم نژاد (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجه در میوه مرکبات، در تحقیق حاضر اثر پایه و نوع بافت میوه بر میزان ‏هیسپردین و نارینجین و همچنین برخی از فاکتور‏های کیفی میوه پرتغال و نارنگی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به ‏صورت فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. براساس نتایج بدست آمده میزان اسید قابل ‏تیتراسیون در رقم پرتقال تامسون ناول به طور معنی داری بیشتر از رقم نارنگی پیج بود. اسید قابل تیتراسیون هر دو ‏نوع میوه پایه سیتروملو بیشتر از پایه نارنج بود. ویتامین ث میوه پایه نارنج از میوه پایه سیتروملو بیشتر بود. فعالیت آنتی ‏اکسیدانی و میزان فنل کل، فلاونوئید کل و هسپریدین در رقم تامسون ناول به طور معنی داری بیشتر بود. نتایج نشان ‏داد که نسبت به میوه تامسون نارینجین بیشتری در نارنگی پیج تجمع یافت. در مقایسه با پایه نارنج میوه پایه ‏سیتروملو فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان فلاونوئید و هسپریدین بیشتری داشت. بین دو پایه از نظر میزان فنل و ‏نارینجین اختلاف معنی داری وجود نداشت. مقایسه تجمع مواد موثره در دو قسمت پوست و گوشت نشان داد که ‏تجمع ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و همچنین نارینجین و هسپریدین در پوست قابل ملاحظه است. بر اساس نتایج ‏بدست آمده بیان می شودکه اگرچه تجمع مواد موثره با اثر دارویی در میوه ارقام مختلف به تفاوت ژنتیکی آنها مرتبط ‏است، بنظر می رسد که افزایش کمی و کیفی این ترکیب با انتخاب پایه مناسب امکانپذیر باشد. ‏