Sağlık Çalışanlarında Hiyerarşi ve Takım Eğiliminin Sosyal Kaytarmaya Etkisi: Isparta İlçe Hastaneleri Örneği The Impact of Healthcare Providers’ Hierarchy and Team Trend on Social Loafing: Case of Isparta District Hospitals - Gaye Atilla Gök; Dilek Koca (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsan sosyal bir varlık, birlikte iş yapmaksa yaygın bir davranıştır. Ötesi, bazı işler doğaları gereği tek kişi ile halledilemez. Hastane ortamı ve sağlık bakım işleri de pek çok sebepten dolayı bunların en başında gelmektedir. Gruplar ve iş yeri ortamlarında sıklıkla karşılaşılan sosyal kaytarma, söz konusu insan sağlığı olunca daha yakından incelenilesi bir konum kazanmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de örgüt kültürü ve sosyal kaytarma konularını birlikte ele alan çok nadir çalışmalardan biri olup, sağlık çalışanlarında örgüt kültürünün, sosyal kaytarmaya etkisini araştıran ilk çalışmadır. Çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarında örgüt kültürü boyutlarından hiyerarşi ve takım eğiliminin, algılanan ve kişisel sosyal kaytarma davranışı üzerinde etkisinin tespitidir. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketin uygulanmasında “tam sayım yöntemi” esas alınmıştır. Isparta iline bağlı altı ilçe hastanesinde görev yapan 337 sağlık çalışanı ile yürütülen araştırmada Danışman ve Özgen (2003) tarafından geliştirilen örgüt kültürü ölçeğinin hiyerarşi ve takım eğilimi boyutları ile Mulvey ve Klein (1998) tarafından geliştirilen Algılanan Sosyal Kaytarma (Percieved Loafing) ve Kişisel Sosyal Kaytarma (Sucker Effect) ölçeği kullanılmıştır. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre hiyerarşik eğilim sosyal kaytarma üzerinde etkili değildir. Takım eğilimi boyutu ise hem kişinin kendi sosyal kaytarması üzerinde hem de algılanan sosyal kaytarma üzerinde istatistikî olarak anlamlı ve negatif yönde etkilidir.