Sosyal Medya ve Yeni Toplumsal Hareketler İlişkisi: George Floyd Örneğinde Bir Analiz - Mustafa Akdağ; Şeydanur Başkır (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sosyal medyanın gelişmesi toplumsal hareketlerin yapısını yeniden şekillendirmiştir. Sosyal medya araçlarının yaygınlaşması ile birlikte insanlar gerek bireysel gerekse kolektif sorunlarına karşı diğer bireylerle birlik olarak sorunun duyulmasını sağlayarak tepki gösterebilmekte ve bu tepkiler sokaklara taşarak hareketlere dönüşebilmektedir. Bazen de protestolara gerek kalmaksızın sadece sosyal medyada tepki göstermek bile yeterli olmakta istenilen değişimi sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı bir sosyal medya ortamı olan Twitter’da George Floyd’un öldürülmesi ve beraberinde gelişen hareketlere yönelik yeni toplumsal hareketler bağlamında nasıl tepkiler verildiğini belirlemektir. Bu amaçtan yola çıkarak Twitter’da belirli sınırlılıklar kapsamında belirlenen 739 tweet içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda toplumun her kesiminden aktörün belirli hedef kitlelere yönelik tweet attıkları belirlenmiştir. Aktörler attıkları tweetlerde yeni toplumsal hareketlerin savunduğu değerleri vurgulayarak olaya duydukları üzüntü ve öfkeyi dile getirmişlerdir. George Floyd’un öldürülmesi ve beraberinde gelişen olaylar hakkında bilgi paylaşarak birbirlerini gelişmelerden haberdar etmişlerdir. George Floyd’u öldüren polislerin yargılanmaları için imza kampanyaları düzenlemişler ve George Floyd’un ailesi ve cenaze masrafları için yardım fonları oluşturarak bağış toplamışlardır. Ayrıca sosyal medya aracılığıyla örgütlenmeyi sağlamak için hareket/ eylem çağrısında bulundukları ve hareket alanından resim ve videolar paylaşarak hem hareketleri destekledikleri hem de hareketlere katılımı teşvik etmeye çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır.